Коровайка – птах із Червоної книги

Коровайка (наукова назва «Plegadis falcinellus») – птах із ряду лелекоподібних, який відноситься до сімейства ібісових. Цей вид внесено до Червоної книги, як ціла популяція, що знаходиться на межі зникнення.

Коровайка

Опис коровайки

Глянцевий ібіс відрізняється довгими ногами, які дозволяють йому легко пересуватися по мілководдю. Їхня довжина 45-65 см, з розмахом крил близько 1м, вага 485-970 р. Голова, спина і нижня частина тулуба темно-коричневі, майже чорні, а крила в період розмноження стають коричневими. Хвіст і крила блискучі мідно-зелені та пурпурові. У шлюбний сезон у глянсового ібісу іржаво-червоне пір’я та блідо-блакитна смуга навколо морди.

В осінньо-зимовий період колір оперення коровайки змінюється. Вони стають тьмяними і менш виразними, з’являються білі плями. Голова трохи менше тіла і має велику, вигнуту дзьоб темно-рожевого кольору. Очі вкриті тонкою білою шкірою, а райдужна оболонка коричнева. Іноді вони видають характерний звук, що стрекоче, коли гніздяться або захищають своїх пташенят. Вони утворюють великі колонії, причому кожна пара залишається ізольованою від інших родичів.

Середовище проживання коровайки

Середовище проживання коровайкиКараваєк можна знайти в різних заболочених місцях, включаючи болота, лимани, прибережні бухти, затоплені поля та береги річок.
У США глянсового ібісу можна зустріти вздовж східного узбережжя від штату Мен до Техасу. Взимку він живе від півдня Кароліни до Флориди та вздовж узбережжя Мексиканської затоки до Техасу.Він також зустрічається у Центральній Америці, Південній Америці, Африці, південній частині Євразії та Австралії.

Птахи, що мешкають у зонах помірного клімату, мігрують на зиму до країн Азії та Африки.

Харчування

Блискучий ібісГлянцевий ібіс досліджує бруд і мул своїм дзьобом у пошуках видобутку, такий як краб-скрипаль, раки, комахи та маленькі змії.

Глянцеві ібіси включають до свого раціону як рослинну, так і тваринну їжу. У неглибоких водоймах коровайки ловлять жаб, дрібну рибу, пуголовків та равликів. На суші вони харчуються маленькими зміями, сараною, жуками, кониками та метеликами. Залежно від сезону змінюються також і переваги в їжі цих птахів.

Самець приносить корм пташенятам і передає його самці, яка потім годує кожного пташеня по черзі. Годування може відбуватися від 8 до 11 разів на день. Молоді птахи їдять таку ж їжу, що й дорослі.

Розмноження глянсового ібісу (каравайки)

Розмноження глянсового ібісу (каравайки)Коровайка відкладає три або чотири яйця в гніздо з гілок та паличок. Гнізда зазвичай будують на деревах чи кущах, але іноді й землі. Вони будують свої гнізда у колоніях, які включають гнізда інших ібісів, а також інших видів птахів, таких як білі чаплі. Іноді коровайка використовує занедбане гніздо снігової чаплі. Глянцевий ібіс дуже територіальний під час гніздування.

Період вилуплення яєць триває близько трьох тижнів. Самка та самець висиджують яйце, але самка проводить з ним значно більше часу. Обидва батьки годують пташенят. Пташенята оперяться приблизно через місяць. Вони залишають гніздо і починають добувати їжу разом із батьками, коли їм виповнюється два місяці.

P.S.

Якщо Вам сподобалась і була корисна ця інформація, поділитись нею в соц. мережах зі своїми друзями та знайомими. Так ви підтримаєте наш проект “Екологія життя“ та зробите свій внесок у збереження довкілля!

Проект «Екологія життя» створений для тих, хто цінує і хоче зберегти своє здоров'я та планету, на якій ми живемо! Ми любимо природу та еко життя!
Violetta

Violetta

Проект «Екологія життя» створений для тих, хто цінує і хоче зберегти своє здоров'я та планету, на якій ми живемо! Ми любимо природу та еко життя!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

46 + = 53