Сойка – фото та описання птиці

Зовнішній вигляд, візерунки та відтінки оперення євразійської сойки значно відрізняються в залежності від різних географічних особливостей. Це одна з найяскравіших представників сімейства вранових, і її можна миттєво впізнати завдяки виразним особливостям навіть у популяціях родичів. Вивчення багатьох додаткових фактів про євразійську сойку допомагає орнітологам краще оцінити все, що робить цього птаха унікальним, а також бути більш підготовленими, ідентифікуючи його.

Сойка - фото та опис птиці

Опис євразійської сойки. Зовнішній вигляд

Загальна назва: євразійська сойка, сойка, звичайна сойка, європейська сойка, жолудова сойка, сойка з чорною короною, сойка з чорною шапкою, іранська сойка, японська сойка, сойка Брандта, гімалайська сойка
Тривалість життя: 3-5 років
Розмір: 32-35см.
Вага: 150-180г.
Розмах крил: 47-50см.
Ці сойки є унікальними, але оскільки між популяціями на великих територіях бувають великі відмінності, орнітологам необхідно знати основні відмінні риси, щоб бути впевненими, що вони правильно ідентифікують саме євразійських сойок.

Основна відмінність – великий розмір і форма птиці, але варто звертати увагу на те, що чорний дзьоб досить короткий і товстий, злегка закруглений і обрамлений ребристими щетинками біля основи.

Пір’я мають подібності з іншими родичами, але є багато географічних відмінностей у кольорі оперення та мітках на голові. Зазвичай колір верхньої частини варіюється від рожево-коричневого до темно-коричневого або навіть рудого кольору, а на спині яскравіше виражені сірий або сіро-коричневий кольори. Крила чорні з широкою білою плямою і білою окантовкою на головному пір’ї і світло-блакитні з тонкою чорною смугою на верхніх крилах. Низ блідіший, а горло біле або блідо-жовте, облямоване товстою чорною смугою на вилицях. Надхвість і підхвість білі.

Корона і обличчя найбільше різняться між окремими популяціями і можуть бути коричневими з чорними прожилками на маківці або білими з суцільною чорною короною. Лоб може бути блідим чи темним. Хвіст – суцільний чорний та при розпусканні дуже мало закруглений. Ноги та ступні бліді, а райдужна оболонка очей світла, від жовтого до світло-блакитного. Молоді особини схожі на дорослих, але зазвичай з темнішим оперенням і менш вираженими мітками на голові.

Ці сойки галасливі і можуть видавати різні крики та верески. Найпоширеніший крик – це різке “ааа”. Деякі мімічні крики, особливо хижаків, таких як яструби та сови, також є частиною репертуару цих сойок.

При досить великому розмаїтті євразійських соїк важко відзначити точні регіональні різницю між розрізненими популяціями у великому ареалі цього птаха. Наприклад, і африканські, і близькосхідні сойки мають чорну маківку, але африканські птахи мають темніший лоб, а близькосхідні птахи мають блідий лоб. Однак у європейських птахів на маківці коричневі та чорні смуги, а не повна темна шапка. Ступінь білого кольору на морді птиці також може змінюватись в залежності від популяції. У східних євразійських соїк Росії, північного сходу Китаю і Хоккайдо на голові і щоках переважає корично-червоний відтінок.

Де знайти сойку? Ареал проживання

Євразійські сої можна знайти від Західної Європи і північно-західної Африки до Індійського субконтиненту і далі до східного узбережжя Азії, вниз до Південно-Східної Азії. Ці птахи населяють змішані ліси, особливо з дубами, і часто відвідують парки, фруктові сади та великі сади.
Ці сойки віддають перевагу густим листяним лісам, в ідеалі з великою кількістю дубів, буків або горіхів. Але вони також зустрічаються і у хвойних чи мішаних лісах. Сойки живуть цілий рік від Великобританії до Піренейського півострова та північно-західної Африки по всій Європі, включаючи південну Скандинавію та деякі частини Близького Сходу, на схід через Росію та до Китаю, Японії та північної Індії.

Міграція

Хоча євразійські сойки взимку можуть кочувати у пошуках найкращих джерел їжі, вони зазвичай не мігрують на значні відстані. Гірські сойки можуть спускатися взимку на нижчі висоти, особливо коли погодні умови найсуворіші.

Звички та спосіб життя сойки

Звички та спосіб життя сойкиЄвразійські сойки — сором’язливі, потайливі птахи, яких частіше чують, ніж бачать.

Сойки активніші вдень і годуються як на деревах, так і на землі. Вони часто ховають свою їжу, особливо дубові жолуді та букові горіхи, на зиму та весну. Їх звичайний поклик – це сигнал тривоги, який є різким, хрипким вереском і використовується при виявленні різних хижих тварин.

Євразійські сойки також добре відомі своєю мімікрією, часто настільки схожою на інший вид, що практично неможливо відрізнити їхню справжню ідентичність, якщо не побачити сойку. Вони навіть імітуватимуть звук птиці, на яку нападають.

Це одиночні птахи, але в період розмноження їх можна зустріти парами, а восени та взимку вони часто утворюють невеликі зграї для годування. Вони полохливі, але їхній повільний, уривчастий політ із хвилястою траєкторією легко розпізнати. Вони досить розумні та можуть навіть грати в ігри.

Раціон харчування

Ці співочі птахи всеїдні і пробують різні продукти, включаючи горіхи, фрукти, комах, яйця, пташенят, земноводних і навіть дрібних ссавців. Оскільки євразійські сойки пристосовуються до будь-якої їжі, яка найпоширеніша на окремих територіях, їхній раціон залежить від сезону та регіонів проживання. Під час годування євразійські сойки збирають комах із листя або шукають горіхи на землі, ховаючи їх для зимового зберігання. Таким чином, заховані горіхи допомагають відновлювати ліси у багатьох областях.

Розмноження сойки. Яйця та молодняк

Розмноження сойкиВважається, що це моногамні птахи, які спарюються на все життя. Хоча деякі сойки не часто залишаються разом узимку і натомість щовесни оновлюють парні зв’язки. Пара, що парується, працює разом, щоб побудувати чашеподібне гніздо з гілок, вистелене мохом, травою, пір’ям, хутром або іншими м’якими матеріалами, розташоване на дереві на висоті 4-7 метрів над землею.

Яйця овальної форми покриті однорідними цятками. Колір коливається від біло-жовтого до сіро-зеленого. У виводку 4-7 яєць, але пара, що щорічно парується, вирощує тільки один виводок. Самка насиджує яйця протягом 16-19 днів, а пташенят годують обоє батьків ще 21-23 дні після вилуплення.

Хоча молоді євразійські сойки можуть самостійно харчуватися, вони часто залишаються поряд зі своїми батьками протягом кількох місяців, поки їх не проженуть, щоб знайти свою територію до початку наступного сезону розмноження.

Збереження євразійської сойки

Через їх широкий ареал, загальну пристосовність і високу стабільну чисельність популяції євразійська сойка не вважається під загрозою зникнення. Деякі місцеві підвиди можуть зіткнутися з більш серйозними загрозами, і зусилля щодо збереження довкілля необхідні для забезпечення безпеки цих птахів. Якщо у майбутньому цей вид птахів буде поділено окремі види, можуть виникнути великі проблеми зі збереженням більш обмежених популяцій.
Незважаючи на свій сором’язливий характер, цих соїк регулярно приваблюють двори і сади з дорослими деревами, особливо дубами або буками.

P.S.

Якщо Вам сподобалась і була корисна ця інформація, поділитись нею в соц. мережах зі своїми друзями та знайомими. Так ви підтримаєте наш проект “Екологія життя“ та зробите свій внесок у збереження довкілля!

Проект «Екологія життя» створений для тих, хто цінує і хоче зберегти своє здоров'я та планету, на якій ми живемо! Ми любимо природу та еко життя!
Violetta

Violetta

Проект «Екологія життя» створений для тих, хто цінує і хоче зберегти своє здоров'я та планету, на якій ми живемо! Ми любимо природу та еко життя!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

+ 89 = 93