Північний олень

Назва північний олень походить від його житла, тобто. від слова “північний”. Також існує інша альтернативна назва тварини – карибу. Дикого північного оленя все ще можна зустріти в природі, не дивлячись на втрату довкілля і постійну зміну клімату.

Північний олень

Північний олень опис

Північний олень – витривала, міцно складена тварина, що мешкає в арктичних та субарктичних регіонах північної півкулі.

Олень, який мешкає в тундрі, відрізняється середніми розмірами. Довжина тіла північних оленів становить від 12 до 22 м. Середня вага північного оленя становить від 120 до 300 кг. Самці зазвичай більші за самок. Самець важить 150–200 кг, самка 60–100 кг. Висота в плечах близько 1,4 м.

Забарвлення тіла північного оленя досить різноманітне: всі частини тіла переважно сіро-бурі, а шия та груди пофарбовані у світлі тони.

Також відтінки вовни тварини досить різні залежно від виду, що розглядається, і місця його проживання. У той час, як хутро деяких оленів майже біле, в інших видів воно темніше.

Північні олені мешкають у досить суворих житлах, через що у них особлива будова вовни, що складається з двох шарів. Верхня куля складається з довгого порожнього остевого волосся, а нижній шар – з більш короткого м’якого підшерстка. Таке подвійне утеплене покриття з хутра чудово зігріває тварину навіть у найсуворіші зими.

Також тварина має роги, що надає їй особливого граціозного вигляду. Варто зауважити, що вони ростуть у обох статей. У більших і старіших оленів роги більші і важчі. У самця вони можуть зрости до 130 сантиметрів завдовжки і важити до 15 кг. На кінці тіла знаходиться хвіст завдовжки 10-25 см.

Зовнішній вигляд північного оленя

Зовнішній вигляд північного оленя

Північний олень має характерний зовнішній вигляд через свої роги, які носять як самці, так і самки. Частина рогу має форму весла та використовується для очищення льоду та снігу. Жіноча половина стада скидають свої роги ближче до весни (або на початку літа), самці ж носять їх більшу частину часу і позбавляються їх у листопаді. Самки, як правило, мають менші роги, ніж самці. Після скидання починається знову процес відростання, але з кожним роком вони стають складнішими за формою, т.к. з’являються нові відростки. Так, тварина п’ятирічного віку має найбільш розвинені роги, т.к. вважається повністю дорослим та статевозрілим. Поки роги ростуть, вони мають бархатистий покрив, який зникає, коли роги повністю виростають. Їхня довжина може досягати 1,2 метра у висоту.

Цікаві факти! Роги – це відмінна особливість північного оленя з інших тварин, вони згинаються у напрямку тулубу, потім назад – до голови.

Копита північного оленя мають спеціальну форму, завдяки якій він видобуває собі їжу з-під глибокого снігу. Влітку копита широкі та плоскі, що забезпечує північному оленю стійкість на м’якому ґрунті. Взимку вони стають жорсткішими з гострим краєм, завдяки якому вони можуть прорізати замерзлий сніг та лід.

Хутро у тварини більшу частину часу досить густе, тепле і довге, щоб виживати в суворих умовах далекої півночі. Причому шерсть у оленя жорстка і має особливу внутрішню будову: всередині вона порожня або порожня, завдяки чому має кращу ізоляційну здатність зберігати тепло тіла тварини. Забарвлення тіла північного оленя в холодний період світліше з деякими відтінками бурого кольору. Влітку ж хутро змінюється на більш коротке і м’яке і варіюється від коричневого до сірого кольорів.

Ніс північного оленя також покритий вовною, яка допомагає зігріти холодне повітря навколишнього середовища, перш ніж воно потрапить у легені.

Цікаві факти! Північні олені маю слабкий зір, зате мають прекрасний нюх і слух. Завдяки своїм ватажкам, стадо добре переміщається і орієнтується біля.

Види північного оленя

Північний олень – витривала, міцно складена тварина, що мешкає в арктичних і субарктичних частинах північної півкулі.

У Європі, Азії та Північній Америці проживають різноманітні види північного оленя різних розмірів, забарвлення та зовнішнього вигляду рогів.

Передбачається, що одомашнення північного оленя в Євразії відбулося близько 7000 років тому!

У Північній Америці північного оленя називають карибу. До північноамериканського карибу відносять приблизно 3 підвиди північного оленя, які більші і коренастіші за європейське і азіатське північне оленя. Також північноамериканський карибу не був одомашнений і, як правило, є дикою твариною.

Деякі з тонких та різноманітних відмінностей між іншими підвидами можна віднести до одомашнення. Різні підвиди північного оленя в Євразії різняться на вигляд від регіону до регіону, від Гренландії до Сибіру, ​​Скандинавії тощо.

Місцеві звичаї та звички розмноження, природно, також викликали зміни видів. У найдальших куточках Сибіру, ​​Норвегії, Гренландії та Фінляндії ще водяться дикі північні олені, але переважна більшість євразійських північних оленів – це домашні тварини.

Корінні народи Європи та Азії повністю приручили північного оленя, і їхній спосіб життя залежить від їхніх стосунків зі спокійними та добродушними домашніми північними оленями.

У Європі, Скандинавії та Азії північний олень використовується не тільки для їжі та хутра, але й для молока, як в’ючна тварина, як домашня тварина і, звичайно ж, для тяги саней!

Для карибу Аляски та Канади такого одомашнення ніколи не відбувалося. Як правило, корінні жителі Аляски та Канади не пасуть і не містять карибу, вони просто йдуть за дикими стадами та полюють на окремих тварин у міру необхідності для їжі та хутра. У штаті Аляска мешкають десятки стад диких карибу, та його населення оцінюється у понад мільйон особин.

Де мешкає північний олень

Де мешкає північний олень

Північний олень – це велике ссавець, яке мешкає в північних частинах нашої планети.

Раніше їх можна було зустріти в багатьох місцях проживання, але в даний час це вже неможливо. Так, у Сполучених Штатах північний олень зустрічався на півдні Північної Америки.

У Європі та Азії його можна було зустріти у північній та східній Європі, Гренландії, Росії, Монголії та північних частинах Китаю.

Сьогодні вони зустрічаються на Алясці та в Канаді, у Північній Америці, а також у Норвегії, Гренландії, Сибіру та Фінляндії. Одне з найбільших та вивчених стад мешкає на Таймирському півострові, у самій північній частині Росії.

Північний олень мешкає у різних місцевостях, включаючи тундру, бореальні ліси, прибережні рівнини, гірські хребти та хвойні ліси.

Цікаві факти! Олені майже завжди перебувають у русі і можуть долати до 5000 км на рік. Це найбільша відстань, яка долається будь-яким наземним ссавцем.

Чим харчується північний олень

Північні олені травоїдних тварин. Влітку вони харчуються переважно травами, а взимку покладаються на лишайники та гриби. Ці основні джерела їжі доповнюються травами, осоками, листям, лишайниками та мохами.

Основним джерелом їжі північних оленів взимку є лишайник. Один із них навіть називається оленячим. Це комбінована рослина, що складається з грибів та водоростей, що живуть у симбіотичних відносинах для кращого виживання.

Ці цікаві організми зазвичай неймовірно важко перетравлюються тваринами. Карибу – єдині великі ссавці, здатні перетравлювати лишайники, тому що у них у кишечнику є особливі бактерії.

Найулюбленіша рослина, якою харчується північний олень, є мох ягель.

Цікаві факти! Кожен північний олень вживає від 4 до 8 кг їжі на добу!

Північний олень та Червона книга

Північні олені занесені до Червоної книги Міжнародним союзом охорони природи (МСОП), і вважаються тваринами, які перебувають під загрозою зникнення. Останні 27 років населення північних оленів скоротилася майже 40%.

На цих тварин полювали завжди і в усьому ареалі їхнього проживання. Оленярство – це проста практика в багатьох місцях проживання тварин. У деяких районах люди вирощують їх заради молока, з якого роблять сир та йогурт. Вони також використовуються для м’яса. Інші використовують північного оленя як в’ючну тварину, щоб тягнути сани чи перевозити товари. У деяких районах ними також їздять. Північні олені вважаються єдиними одомашненими оленями у світі!

Люди особливим чином впливають на популяцію північних оленів через полювання, руйнування довкілля та зміни клімату.

Також на популяцію північних оленів впливають хижаки, які постійно полюють цих тварин. Природними хижаками північного оленя є ведмеді, гірські леви, койоти, рисі та сірі вовки. Більшість оленів, хто стає жертвою хижаків – це хворі, слабкі та старі тварини, а також молодняк. Половину всіх телят, що народилися, вбивають вовки, ведмеді та рисі.

Спосіб життя північного оленя

Північні олені надзвичайно соціальні істоти. Вони годуються, подорожують та відпочивають групами, які називаються стадами. Стада часто переміщаються на південь на відстань від 1600 до 5000 км у пошуках їжі взимку. Олені можуть бігати зі швидкістю до 80 км/год. Також цей вид тварини може перепливати річки та озера за потреби. У цьому йому допомагає спеціальна особливість вовни, що складається з порожніх волосків, що забезпечують плавучість на воді.

Спосіб життя та харчування північного оленя надзвичайно тісно пов’язаний з місцем його проживання. Тварини мешкають у надзвичайно суворих умовах, що передбачає постійний пошук їжі під снігом, навіть у темний період. Це один із небагатьох видів тварини, здатних бачити ультрафіолетове світло, що дозволяє їм знаходити їжу в засніжених місцях, навіть у темні зимові дні. Їхній нюх також неймовірно добре допомагає їм знаходити ягель під снігом.

Цікаві факти! Північні олені маю слабкий зір, зате мають прекрасний нюх і слух. Завдяки своїм ватажкам, стадо добре переміщається і орієнтується біля.

Олені спілкуються за допомогою пирхання, рохкання та хрипких криків, а телята спілкуються зі своєю матір’ю за допомогою спеціального блеяння.

Деякі підвиди північного оленя видають колінами спеціальний звук-клацання. Вважається, що це особлива адаптація, яка дозволяє їм знаходити один одного під час снігової бурі.

Розмноження північного оленя

Розмноження північного оленя

У сезон розмноження, також відомого під назвою, як «гін», самці активно борються за домінування. Період розмноження починається у серпні та вересні, коли самці північних оленів втрачають оксамит на своїх рогах, після чого вони починають битися за право спарювання із самкою. У період осіннього гону (розмноження) дикі лісові олені збираються в стада, що складаються з одного ведучого самця та кількох самок. Самець спарюється із самками і спостерігає за стадом, щоб запобігти наближенню інших самців. Самці, що перемогли, можуть контролювати гарем з 15 самок.

Після парування вагітні самки залишають стадо і переміщаються до місць отелення. Вони збираються разом для народження молодняку ​​у безпосередній близькості один від одного.

Самка народить, як правило, одного теляти після періоду вагітності 210-240 днів (близько 7,5 місяців). Іноді народжуються двоє дитинчат, але таке явище трапляється рідко. При народженні дитинча північного оленя, якого називають телятком, важить від 6 до 8 кг. Телята можуть стояти вже після першої години життя, і вже через тиждень їдять тверду їжу на додачу до материнського молока.

Цікаві факти! Коли теля має один день від роду, воно вже здатне обігнати людину!

Молодняк народжується приблизно у травні чи червні. Теля смокче груди всього 6 місяців і потім відлучається від материнської годівлі. На той час, коли дитинчатам виповнюється 1 рік, вони важать від 65 до 75 кг.

Самки вважаються статевозрілими вже в 1,5 роки. Самці, зазвичай, не розмножуються до чотирирічного віку, а чекають, коли вони з’являється маса, необхідна конкуренції коїться з іншими самцями право розмноження.

Самки, як правило, живуть довше, ніж самці, деякі з них досягають 15-річного віку, тоді як самці більш вразливі для хижаків після періоду розмноження і мають середню тривалість життя в дикій природі 4,5 роки.

P.S.

Якщо Вам сподобалася і була корисна ця інформація, поділіться нею в соц. мережах зі своїми друзями та знайомими. Так ви підтримаєте наш проект “Екологія життя“ та зробите свій внесок у збереження довкілля!

Проект «Екологія життя» створений для тих, хто цінує і хоче зберегти своє здоров'я та планету, на якій ми живемо! Ми любимо природу та еко життя!
Violetta

Violetta

Проект «Екологія життя» створений для тих, хто цінує і хоче зберегти своє здоров'я та планету, на якій ми живемо! Ми любимо природу та еко життя!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

64 − = 57