Дикобраз тварина

Самий колючий із гризунів – тварина дикобраз, латинська назва означає «гусяча свиня». Існує понад два десятки видів цих диких тварин, і всі вони мають гострі голки для відлякування та захисту від хижаків. Шипи є видозміненими волосками, вбудованими в мускулатуру шкіри.

Дикобраз тварина - фото

Опис та характеристики

Ця тварина зазвичай невисокого зросту з короткими кремезними ногами. Забарвлення буває від сірувато-коричневого до чорного зі строкатими смугами на шипах. У нього кругле тіло, маленькі вуха та маленька голова. Найвідоміша риса дикобраза – його голки. У дикобраза їх може бути до 30 000. Голки є волосками із зазубринами на кінцях. Вони тверді на кінчику та підставі та порожнисті на більшій частині стрижня. Дикобраз не агресивна дика тварина. Він нападе лише в тому випадку, якщо йому загрожуватиме небезпека.

Голки дикобраза

У дикобразів м’яка шерсть, але на спині, боках та хвості вона зазвичай змішана з гострими голками. Вони зазвичай лежать плазом доти, доки тварині не загрожує небезпека. При необхідності піднімаються і є захистом для свого господаря. Дикобрази що неспроможні стріляти ними в хижаків, як вважалося раніше, але голки легко відокремлюються під час зіткнення.

Багато диких тварин уникають зустрічі з дикобразом, т.к. вже мали неприємний досвід спілкування. Голки мають гострі кінчики та зазубрини, через що їх важко видалити, якщо вони застрягли в шкірі іншої тварини. У дикобразів виростають нові шипи замість втрачених.

Між дикобразами Старого Світу та Нового Світу є кілька відмінностей:

Чубаті дикобрази Старого Світу мають голки на спині, які можуть вставати в гребінь (як зачіска). Гребінь починається від верхівки голови і спускається до плечей. Вони виставляють своє озброєння на загальний огляд. Кожне перо відзначено чорними та білими смугами. Деякі голки можуть досягати 51 см завдовжки.

Дикобраз тварина

Найменші голки, довжиною 20 сантиметрів щільно набиті над спиною дикобраза Старого Світу. Вони можуть завдати удару будь-якій потенційній загрозі. У основи хвоста дикобраз має тупі порожнисті голки, які гримлять при струшуванні, що служать попередженням потенційним хижакам. Якщо шум не спрацює, дикобраз може спробувати кинутись на хижака спиною вперед. При загрозі чубатий дикобраз тупотить ногами, гарчить і хрюкає, щоб відлякати хижака.

Голки дикобразів Нового Світу набагато менші (близько 10 сантиметрів у довжину), але захищають також добре. На кінці кожного пера є невеликий шпилька (як рибальський гачок), який чіпляється за плоть, утримуючи його в шкірі ворога. Дикобрази можуть стояти нерухомо в оборонній позі або атакувати ворога. Під час боїв тварини Нового Світу також стукають зубами, щоб звучати люто.

Голки – це всього лише модифіковане волосся, що складається з кератину, тієї ж речовини, що і наше власне волосся і нігті. Голки не покривають нижню сторону дикобразу. У тварини є м’язи в основі кожного пера, які дозволяють їм вставати, коли дикобраз схвильований або стривожений.

Наявність голок не означає, що життя дикобраза безтурботне. Великі кішки, особливо леви, і мисливці загрожують дикобразам.

Про цих диких тварин досі ходить багато міфів та непорозумінь, як і за давніх часів. Філософ Аристотель попереджав про небезпеку надто близького наближення до дикобразу: звір з голками може «вистрілювати своїми смертоносними голчастими стрілами» з великої відстані, як мисливців, так і собак. Насправді, це неправда!

Середовище проживання та поведінка

Дикобрази – це тип гризунів, що мешкають у двох основних регіонах світу, тому вчені відносять їх до дикобразів Старого чи Нового Світу. Дикобрази Старого Світу живуть у Європі, Африці та Азії; деякі приклади – північноафриканський чубатий дикобраз, африканський щіткохвостий дикобраз і індійський чубатий дикобраз.

Дикобрази Нового Світу живуть у Північній, Центральній та Південній Америці; деякі приклади – канадський дикобраз, мексиканський волохатий карликовий дикобраз і бразильський дикобраз.

Живуть у лісах, у тому числі в лісових масивах уздовж річок у тундрі, на луках та пустельних районах. Їхній ареал простягається від Канади до північної Мексики, відсутня на південному сході США.

Дикобрази, що мешкають у Північній та Південній Америці, добре лазять і проводять більшу частину часу на деревах. У деяких навіть є чіпкі хвилі, що допомагають лазити.

Середовище проживання та поведінка

Північноамериканський дикобраз (Erethizon dorsatum) – найбільший вид у сімействі. Його вага досягає близько 7 кг, довжина до 80 см і хвіст до 30 см. Це єдиний вид, що мешкає в США та Канаді, і найбільший. На своєму тілі носить близько 30 000 голок. Має великі передні зуби, якими їсть кору дерева та стебла. Також харчується фруктами, листям та весняними нирками.

Веде нічний спосіб життя. Вміє лазити деревами і добре плаває. Облаштовує житло в дуплах дерев, колодах або пнях, а також у печерах, ущелинах скель, норах чи кучугурах. Особи, що живуть у хвойних лісах, багато часу проводять на землі.

Дикобрази Старого Світу (родина Hystricidae) найменший член сімейства, його вага становить менше 4 кг, а на вигляд він дещо схожий на щура; його довжина становить близько півметра, крім хвоста, що становить приблизно половину довжини тіла.

Інші види (що живуть у листяних та змішаних лісах) можна побачити на деревах, які є для них основним джерелом їжі. Навесні та влітку до їх раціону входять нирки, гілочки, коріння, стебла, листя, квіти, ягоди, насіння та горіхи. Взимку важливими джерелами їжі стають вічнозелена хвоя. Хоча дикобрази не впадають у сплячку взимку, вони залишаються у своїх барлогах у холодну чи негоду.

Розмноження та вагітність дикобразу

Розмноження та вагітність дикобразу

Як правило, вони поодинокі тварини, але іноді збираються до груп для розмноження. Спаровуються наприкінці літа та на початку осені.

Багатьох людей цікавить питання: “Як дикобрази розмножуються, не пошкоджуючи один одного?” Дуже обережно, звісно! Самці змагаються за самку під час галасливих сутичок. Потім переможець скиглить і тупає хвостом, щоб справити враження на свою даму. Якщо вона здається зацікавленою, він бризкає на неї сечею, що дає їй сигнал опустити голки та відсунути колючий хвіст (убік) для парування.

Вагітність триває близько 200 днів. У самок дикобраза буває від одного до чотирьох дитинчат залежно від виду. У немовлят м’які голки при народженні, які тверднуть протягом кількох днів. Малята залишаються зі своєю матір’ю лише на кілька місяців. У двомісячному віці більшість молодих дикобразів можуть жити самостійно.

Загроза зникнення дикобразів

Дикобрази були винищені у багатьох населених частинах Африки, оскільки вони поїдали коренеплоди. Люди також знищували їх через пір’я, яке використовувалося для прикрас. Тонкоголий дикобраз Chaetomys subspinosus занесений до списку вразливих видів, що втратили своє середовище через плантації какао на північному сході Бразилії. Філіппінський дикобраз Hystrix pumila також вразливий через швидку втрату його лісового середовища проживання та торгівлі домашніми тваринами. На обох також полюють на їжу.

P.S.

Якщо Вам сподобалася і була корисна ця інформація, поділіться нею в соц. мережах зі своїми друзями та знайомими. Так ви підтримаєте наш проект “Екологія життя“ та зробите свій внесок у збереження довкілля!

Проект «Екологія життя» створений для тих, хто цінує і хоче зберегти своє здоров'я та планету, на якій ми живемо! Ми любимо природу та еко життя!
Violetta

Violetta

Проект «Екологія життя» створений для тих, хто цінує і хоче зберегти своє здоров'я та планету, на якій ми живемо! Ми любимо природу та еко життя!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

81 − = 71